POLETNI DELOVNI ČAS OD 1.07. DO 31.08.2021

PONEDELJEK - PETEK od 9.00 do 14.00,
SOBOTA in izven delovnega časa po dogovoru

Kako pravilno zakurimo kamin

Objavil Luka 07/08/2018 0 Komentar (ji) Nasveti in triki,

Za začetek vas želimo seznaniti z naslednjimi napotki: 

Za začetek kurjenja je potrebno nekaj več polen, da se kaminska peč ogreje na svojo delovno temperaturo. Vsi ventili naj bodo popolnoma odprti, da prideta kaminska peč in dimnik čim prej na svojo delovno temperaturo.  Da je peč prišla na delovno temperaturo in, da dimnik dobro vleče opazite na tem, da dobijo črni deli keramike ponovno svojo belo barvo.  

  Ko je peč v hladnem stanju nastavite naslednje nastavitve:  
Regulacijo za primarni in sekundarni zrak odprite na največjo možno nastavitev. Gumb za predgretje nastavite na pozicijo  »A«, pomeni, da je popolnoma odprt. Loputa za dovod zraka mora biti popolnoma odprta. Odprta, ko je jo pritisnete h kaminski peči .Predal za pepel mora ostati zaprt.
  Slika 2 vam prikazuje priporočeno postavitev polen v kurišču kaminske peči. Na sprednjo stran kurišča položite 1. poleno prečno z vrati kurišča. Na njega položite naslednja 2. pravokotno na vrata. Na te dva polena položite 1 - 2. kocki za prižiganje kamina ali žara.
  Slika 3 vam prikazuje najbolj primerno postavitev polen v kurišču kaminske peči.
  Na polena je priporočeno, da položite večjo količino trsk ali 2 – 3 manjša polena.
  Prižgite kocki za prižiganje kamina ali žara in zaprite vrata kurišča.
  Počakajte, da polena pogorijo in, da se naredi žerjavica. Proces traja, odvisno od velikosti, suhosti polen in vleka dimnika, od 20. do 30 minut.
  Nato položite na žerjavico, prečno na steklo kurišča dodatna 2. Polena (slika 7).
  Ko se vnameta tudi ta 2. polena, naj bi se kaminska peč segrela na svojo delovno temperaturo. Nastavite predgretje kaminske peči na »Z«. Da izkoristite učinek kurišča ECOplus zaprite regulacijo primarnega zraka (levi regulator). S tem se sedaj kaminska peč uravnava samo s sekundarnim zrakom (desni regulator)
     

Važna obvestila za varno rokovanje vaše kaminske peči

Moderna kurišča izpolnjujejo zelo velike zahteve pri tesnjenju kurišč in zračnih regulatorjev. Tako zagotavljajo učinkovito izgorevanje in zelo visoke izkoristke.

Tako je naravno, da pride do nevarnosti razblinjenja pri nestrokovni uporabi. Pri uporabi goriv z veliko količino plinov, kot na primer gorenje lesa s premalo kisika, se znatno poveča sajavost in škodljive snovi v dimnih plinih. Razblinjenje se ustvari v primeru, da odvzamemo gorivu preveliko količino kisika. V kurišču se nabirajo še ne izgoreti vendar še vnetljivi plini. Takšno stanje dosežemo v primeru, da v vročem kurišču na žerjavico dodamo gorivo pri tem pa sta regulatorja zraka preveč zaprta. Gorivo se na podlagi žerjavice uplini brez, da bi prišlo do izgorevanja. V primeru, da sedaj dodamo kisik (odpremo vrata ali odpremo regulatorje zraka) lahko pride do eksplozije ne izgorelih plinov »razblinjenje«.

Da se izognemo moramo zagotoviti da gorivo, predvsem les in drugi lesni izdelki v nobenem primeru ne kurimo s premalo kisika.

Les je možno kuriti z reduciranim kisikom vendar moramo biti pozorni, da imamo ves čas lepo sliko ognja. Če boste upoštevali ta in vsa nadaljnja navodila, boste vašo kaminsko peč kurili brez nevšečnosti in z zelo lepimi toplimi in prijetnimi vtisi.

 

Napiši komentar