POLETNI DELOVNI ČAS OD 1.07. DO 31.08.2021

PONEDELJEK - PETEK od 9.00 do 14.00,
SOBOTA in izven delovnega časa po dogovoru

Zakaj je steklo mojega kamina črno?

Objavil admin 31/10/2018 0 Komentar (ji) Nasveti in triki,

Steklo kamina, črno – kaj lahko storim?

 

Črno steklo na kaminu je jasen znak nepopolnega gorenja in slabega izgorevanja. Les se ne vžge, ampak plini iz lesa. Za lažje uplinjanje lesa moramo imeti v zgorevalni komori določeno temperaturo in zadostno količino kisika. Tako lahko molekule ogljika izgorevajo v CO2.


Če je tako, je vse popolno in steklo ostane čisto.
V kolikor steklo kurišča postane sajasto in črno je nekaj narobe.


Zakaj postane steklo črno?


Velikokrat je lahko les preveč vlažen. Vlažen les z več kot >20% preostale vlage (dobro bi bilo 12-15%) znižuje temperaturo v peči, za kar je potrebno veliko energije za sušenje lesa. Učinkovitost peči se znatno zmanjša steklo kamina postane črno. V okolju imamo saje in tudi dimnik vam ne bo hvaležen.


Drva so lahko prevelika. Okrogla polena z prevelikimi premeri povzročajo v kurišču padec temperature in ponovno nastajanje ogljika. Druga možnost je, da je regulator svežega dovoda zraka preveč zaprt. Regulator za dovod svežega zraka mora biti v začetni fazi popolnoma odprt, nato ga nastavimo v srednji položaj.


Zrak ne zapirajte preveč! Ko pogori do žerjavice sta kamin in dimnik pregreta in se dovod zraka lahko zapre. Toda v nobenem primeru prej. Če boste zapirali prej bo steklo ponovno sajasto in črno.

Napiši komentar