Odpiralni čas razstavnega salona
Ponedeljek: 9.00 - 18.00, Torek: 9.00 - 16.00, Sreda: 9.00 - 18.00, Četrtek: 9.00 - 16.00, Petek: 9.00 - 16.00, Sobota: po predhodnem dogovoru, Nedelja in prazniki: ZAPRTO

Nameščanje kaminske peči:

Objavil admin 31/10/2018 0 Komentar (ji) Nasveti in triki,

Kaminska peč na drva ali pelete prinaša prijeten, varen ogenj v naše domove. Ogenj  ogreje prostor in ustvarja edinstveno vzdušje. O vrstah, modelih, stroških  in proizvajalcih, ter o vsem kar morate vedeti pred namestitvijo boste našli tu.

 

Kateri sistemi / vrste peči so?

 

Tipične peči so s kuriščem, ki je zaprto z vrati na katerih je steklo iz steklokeramike. Steklokeramika je sorazmerno nov material, ki lahko vzdrži temperaturo do 700 ° C. Vrata omogočajo pogled na ogenj. Peči se med drugim razlikujejo glede na vrsto uporabljenega goriva. Poznamo peči na drva in peči na pelete.

 

Poleg tega se razlikujejo v materialu, s katerega je izdelana peč. Cenejši modeli imajo pogosto preprosto pločevinasto oblogo. Ta se hitro segreje, vendar ima le majhen prostor za shranjevanje toplote, zato se hitro ohladi. Če pa je peč obdana s keramiko ali naravnim kamnom pa akumulira toploto do osem ur. Veliko proizvajalcev trenutno ponuja še dodatne akumulacijske kamne, ki se jih vgradi v peč in z njim akumulacijo podaljšate še za nekaj ur.

 

Kakšne prednosti in slabosti ima peč?

 

Prednosti peči na drva v primerjavi z odprtim ognjiščem so številne: po eni strani, odvisno od uporabljenega materiala, ima peč večjo toplotno kapaciteto. To  omogoča, da hranijo toploto, dlje časa. To ni samo prijetno, temveč tudi prihrani stroške energije, na primer, če peč še naprej zagotavlja toploto ponoči. Na splošno so peči na drva okolju zelo prijazne: uporabljajo obnovljive surovine, imajo visoko raven energetske učinkovitosti in skoraj ne proizvajajo nobenih emisij.Druga prednost: peč ni trdno povezana z arhitekturo hiše in primerljivo mobilna. Peč se lahko namesti kjerkoli v hiši ali stanovanju, če le imate dimnik. Tudi zamenjava same peči naknadno ni težka.

 

Pomanjkljivost je, da morate v peč večkrat dnevno nalagati drva. Odvisno od velikosti kurišča in izkoristka same peči. Prav tako upoštevajte veljavne  varnostne ukrepe. Od izbire lokacije s soglasjem pristojnega organa do predpisanega vzdrževalnega dela - vsi ti predpisi in ukrepi so za vašo varnost in jih je potrebno v vsakem primeru upoštevati!

 

Znani proizvajalci kaminskih peči

 

Obstaja veliko znanih proizvajalcev peči, ki distribuirajo svoje izdelke po vsej Evropi. Peči Haas + Sohn, HARK, Hase, Attika Feuer ali Drooff, Romotop so med vodilnimi evropskimi proizvajalci. Tudi Wodtke, La Nordica in številni drugi proizvajalci ponujajo visoko kakovostne peči. Obiščite nas v razstavnem salonu in pomagali vam bomo do nove kaminske peči.

 

Kaj morate upoštevati pri namestitvi?

Kje lahko namestite peč, je odvisno od različnih dejavnikov. Najprej se morate prepričati, da imate dober, varen dimnik. Najpomembnejši predpogoj za to je, da je dostop do delujočega dimnika. Pozor: kaminska peč ne sme biti priključena v dimnik v katerem je že priključena peč na olje ali plin.

Upoštevati morate tudi varnostno razdaljo med samo pečjo in gorljivimi predmeti. Ob strani minimalno 20 cm, frontalno pa vsaj 80 cm. Če je odprtina odprta, v neposredni bližini vnetljivih predmetov ne sme biti. Če peč stoji na parketu oz. na gorljivi površini, je potrebno pod njo namestiti ognjevarno ploščo. Slednja je lahko iz stekla ali kovine. Če imate na tleh keramične ploščice potem je ta skrb odveč.

 

Kakšen strošek je nabava kaminske peči?

 

Cena kaminske peči je odvisna od same kvalitete in proizvajalca. Kvalitetnejše kaminske peči se začnejo pri cca 1.400€ in naprej.

 

Morate pa imeti dimnik ustreznega premera. Po navadi imajo kaminske peči premer dimnika 150 mm ali več. Če dimnika še ni, se preveri možnost postavitve novega dimnika. Največkrat se odloči za dimniški sistem iz inoxa.

Napiši komentar