Odpiralni čas razstavnega salona
Ponedeljek: 9.00 - 18.00, Torek: 9.00 - 16.00, Sreda: 9.00 - 18.00, Četrtek: 9.00 - 16.00, Petek: 9.00 - 16.00, Sobota: po predhodnem dogovoru, Nedelja in prazniki: ZAPRTO

Peč na pelete: analiza prednosti in slabosti

Objavil admin 31/10/2018 0 Komentar (ji) Blog,

 

Princip delovanja peči na pelete


Peči na pelete delujejo podobno kot peči na drva: gorenje peletov ustvarja toploto, ki se ob vrsti peči uporabi:

 • kot toplozračno ogrevanje prostora
 • kot toplozračno ogrevanje z izmenjevalcem vode za centralno ogrevanje
 • kot toplozračno ogrevanje z možnostjo razpiha v druge prostore
 • kot osrednji gorilnik za popolno hišno ogrevanje

Za razliko od peči na drva, so peči na pelete opremljene z zalogovnikom za pelete. To pomeni, da vam ni treba stalno polniti peletov. Kontrola peči na pelete dosega točno potrebno količino. Peleti se s pomočjo polža prenesejo v kurišče.


Učinkovitost sodobne peči na pelete je danes okoli 90 odstotkov. Energetski donos je torej občutno višji v primerjavi z običajnimi lesnimi pečmi ali pečmi na premog. Poleg tega se izloči dnevno praznjenje pepela. Po eni strani se zaradi visoke učinkovitosti proizvaja zelo malo pepela. Po drugi strani pa to ostane v dovolj veliki posodi, ki ga morate prazniti pri povprečni intenzivnosti uporabe le enkrat mesečno.

 

Peč na pelete s priključkom za vodo

 

Peči za lesne pelete lahko kupite z različnimi funkcijami. Obstaja možnost, da se odločite za ogrevanje vode. Peč z vodnim izmenjevalcem je zelo priljubljena pri potrošnikih: tukaj se generirana toplota spusti v vodo v skladu z načelom toplotnega izmenjevalca. Ta ogrevana voda se nato lahko prenese na radiatorje v drugih prostorih ali  v celoten ogrevalni sistem. Še posebej v povezavi z okolju prijaznimi tehnologijami ogrevanja, kot je sončna tehnologija, je ta vrsta peči na pelete smiselna naložba.

 

Druga prednost je, da v prehodnih obdobjih med zimo in poletjem ali obratno lahko s pečjo na pelete dobimo dovolj toplote za ogrevanje celotne hiše ali stanovanja.. Poleg tega je elektronski nadzorni sistem že tako dobro zasnovan, da je peč mogoče celo digitalno povezati. Preprost nadzor preko pametnega telefona ali tabličnega računalnika je tako primeren kot integracija v pametni dom.

 

Mobilno napravo lahko uporabljate kot daljinski upravljalnik, s katerim lahko temperaturo nastavite vnaprej. Takoj ko dosežete želeno temperaturo, se peč samodejno izklopi. Delovna obremenitev je ustrezno nizka, in tako zalogovnika za pelete ni potrebno polniti vsak dan ali dva, temveč na teden.

 


Prednosti peči na pelete na prvi pogled

 • Izkoristek je 90%
 • Okolje: izpušni plini so izredno čisti zaradi učinkovitega izgorevanja
 • Financiranje: na določene modele država ponuja subvencije
 • Možnost časovnice, upravljanje na daljavo
 • Varnost: prednastavitev temperature in samodejni izklop
 • Udobno: zelo nizka delovna obremenitev


Slabosti peči na pelete

Poleg številnih prednosti peči na pelete je še nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pred nakupom:

 • Stroški nabave: peč na pelete je povezana z visokimi začetnimi stroški, ki pa se po nekaj letih relativizirajo z energijo.
 • Cena peletov: cene peletov so v zadnjih letih stalno naraščale. Skoraj 20% v zadnjih 10 letih. Vendar pa je težko napovedati prihodnji razvoj cen.
 • Nefleksibilno: V pečeh na pelete ne moremo kuriti drugega kot samo pelete
 • Vzdrževanje: Stroški vzdrževanja so relativno visoki, približno primerljivi s stroški vzdrževanja oljnega grelnika.
 • Razpoložljivost: Mnoge države, ki izvažajo pelete v Slovenijo, zdaj spodbujajo peči na pelete v svoji državi, kar lahko privede do ozkih grl pri oskrbi in povečanju cen.
 • Videz: Zaradi varnostnih razlogov in zaradi večjega razvoja toplote je steklo veliko manjše kot pri pečeh na drva.

Vse o peletih

Peleti so narejeni iz stranskih proizvodov lesa (npr. žagovine). To so kompaktni izdelki, velikosti do 25 mm. Obstajajo različne klasifikacije, ki določajo natančno gostoto in sestavo komponente. V Sloveniji je stroškovna prednost pred ogrevanjem nafte med 40 in 55 odstotki.

Oznake: Peleti

Napiši komentar