Odpiralni čas razstavnega salona
Ponedeljek: 9.00 - 18.00, Torek: 9.00 - 16.00, Sreda: 9.00 - 18.00, Četrtek: 9.00 - 16.00, Petek: 9.00 - 16.00, Sobota: po predhodnem dogovoru, Nedelja in prazniki: ZAPRTO

Dimniški sistemi

Objavil admin 02/11/2016 0 Komentar (ji) Blog,

Prihranek energije in zaščita okolja postavljata tehniki izdelave dimnikov nove zahteve

 

Ogrevalna tehnika in tehnika izdelave odvodov dimnih plinov – glavnih sestavnih delov ogrevalnega sistema – sta se v preteklih nekaj letih temeljito spremenili. Do prvih velikih sprememb je prišlo ob koncu 50-ih in v začetku 60-ih let. Obseg kotlov na trda goriva se je zamenjalo s kotli na olje. Posledica tega je bila, da so se temperature in masni tok dimnih plinov občutno zmanjšale. Predvsem na podstrešju in na delih dimnika nad streho je temperatura dimnih plinov padla pod temperaturo rosišča vodne pare, kar je privedlo do kondenzacije dimnih plinov. Voda in agresivni ostanki dimnih plinov so se nabirali na notranji steni dimnika, zaradi tega je počasi prihajalo do vlaženja konstrukcije dimnika in končno v velikem obsegu do premočenja dimnika.

 

Še več problemov je nastalo ob koncu 70-ih in v začetku 80-ih let. Energetska kriza, katero so povzročili naftni šejki, je strahovito podražila ogrevanje. Istočasno je prišlo tudi do temeljne spremembe v uporabi energentov. Število ogrevalnih naprav na plin je stalno naraščalo. Rastoče zavedanje okolja je storilo ostalo. Postalo je jasno, da CO2, ki se izloča pri zgorevanju fosilnih goriv, merodajno povzroča tako imenovan efekt tople grede. Tudi s stališča varstva okolja je nastala potreba, da se občutno zmanjša poraba energije za ogrevanje stanovanjskih objektov.  

 

Industrija se je odzvala in v kratkem času na tržišču ponudila novo, mnogo bolj gospodarno generacijo kotlov. Ker pa so bile temperature dimnih plinov nove generacije kotlov znatno nižje od temperatur njihovih predhodnikov, se je s tem obremenitev dimnikov še povečala.  

 

Naslednji otežujoči vplivni dejavnik je predstavljala višja količina vodne pare v dimnih plinih. Pri ogrevanju na olje je potrebno računati s 7% vodne pare v dimnih plinih. Pri plinu se ta količina poveča na 14%.  

 

Vzporedno s spreminjajočo se ogrevalno tehniko in s tem povezanim povečanjem poškodb dimnikov, so se razvili najrazličnejši, na te nove pogoje naravnani postopki sanacije. Široka paleta ponudbe se prične z vgrajevanjem tankega sloja lahkega betona, pa vse do montaže novih notranjih tuljav iz nerjavnega jekla, keramike ali specialnega stekla.   Pri izbiri sanacijskega sistema, naj bi se posvetovali s strokovnjakom npr. področnim dimnikarjem ali dobrim podjetjem za sanacijo ali proizvajalcem dimnikov.  

 

Važno je, da “svetovalec” ne zagovarja enostransko samo določenega materiala, temveč, kot to dela podjetje Jeremias, ponuja celotno paleto sanacijskih materialov in postopkov.   Samo kompletna ponudba omogoča objektivno svetovanje in na objekt naravnane rešitve problema.    

 
Oznake: Dimnik Sistemi

Napiši komentar